Kategóriák

Eugép rakodógépek

Eurotrade Capital Hitel

TOP termékek
Naptár
2022. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
Látogató számláló
0
5
1
1
9
7
8
Hírlevél
Házhoz szállítás

Szállítási díjak

Fizetési megoldás

Hírek

2022.03.24
Gumiabroncs újrahasznosítása

Magyarországon közel 4 millió gépjármű van forgalomban. Az autókon, buszokon és tehergépjárműveken lévő gumiabroncsok tulajdonságai az idővel romlanak, a futófelület elkopik. Itthon évente nagyjából 70 ezer tonnányi gumiabroncsot kell cserélni, és válik így hulladékká.

 

Napjainkban az abroncskínálat minden igényre kiterjedő, óriási lefedettséggel rendelkezik. Ennek következtében folyamatosan növekszik a lefutott abroncsok száma és a gumitermékek mennyisége is. Ezeknek az elhasznált gumitermékeknek az összegyűjtése és újra hasznosítása pedig egyre nagyobb kihívást jelent minden ország számára. A környezettudatosság manapság presztízs, minden igényes vállalat gondot fordít a környezetvédelmi kérdések megfelelő megoldására és annak kommunikálására.

Ma már a gumitermékek nagy része környezetbarát is, ugyanis egyre inkább háttérbe szorul a káros, rákkeltő anyagok használata és az előállítási technológiák fejlődésével ezek kibocsátása is a minimumra mérséklődött a fejlett gumiabroncsgyáraknál így a Sailun-nál is. Erre már Kínában is nagy hangsúlyt fektetnek, bár most éppen megtorpanóban van a „zöld forradalom”.

A hulladékká vált gumiabroncsok újra hasznosítását mind az EU, mind Magyarország is megköveteli. A gumiabroncsokban, nagyon sok jól hasznosítható alapanyag található. Egy átlagos gumiabroncs tömegének nagyjából csak a fele gumi (50%), nagy mennyiségben található meg benne korom (kb. 25%), acélszál (15%), textil és egyéb anyagok, köztük kén is, ami a gumi térhálósodását segíti.

 

A gumiabroncsok ismételt felhasználása az elmúlt 25 évben megötszöröződött az Európai Unió országaiban.

 

Az elhasznált gumiabroncsok újra hasznosításának két alapvető formája lehetséges:

  1. Az egész gumiabroncsok ismételt használata - teherautó gumi futózás
  2. Feldolgozás abroncsgranulátummá, amely felhasználási módjai nagyon változatosak.

A gumiabroncsok futófelületének felújítására a legegyszerűbb mód az utánvágás, amikor a lekopott mintázat helyett, egy új mintázatot vágnak. Ilyenkor azonban nagyon fontos a vágási mélység helyes beállítása Az Eugumi.hu által forgalmazott teherautó gumiabroncsok újra futózhatóak, így például a kiváló ár/érték arányú Sailun is. Így tovább növelhető amúgy sem csekély élettartama. Ha Sailun gumiabroncsát szeretné utánvágni, tekintse meg az útmutatót.

A gumiabroncsok legmagasabb szintű hasznosítási módja a hidegfutózás, amennyiben ez lehetséges. Ezt kizárólag teher gumiabroncson végzik, személyen nem javasolt és nem is gazdaságos! Persze nem lehet minden abroncsot újra futózni, az első lépés a sérült darabok kiszűrése. Szemrevételezéssel, majd bevizsgáló padon megnézik, nincs-e szálszakadás, övelválás, megtarja-e az abroncs a nyomást. A közúton használt teher gumiabroncsok 60-70 százaléka, a terepen, dolgozó billencseken használtakból viszont csak 30 százalék futózható.

Ilyenkor az elkopott gumiköpenyt leválasztják az abroncsról, az abroncs belsejét géppel simára csiszolják, az esetleges hibákat feltöltik. Ezután jön a felépítés, amelynek első fázisában felviszik az 1 mm vastag kötőgumit. Ez a nemeskaucsuk réteg biztosítja a karkasz és az új futófelület kötését. A kötőgumira fektetik rá az előre legyártott futófelületet, amit görgőkkel simítanak rá a karkaszra

Tehát a gumi oldalfalához nem nyúlnak ilyenkor. Ezután az abroncsokat egy szabályozott hőmérsékletű kemencébe helyezik, ahol nagyjából 100°C-on és a 6 bar nyomáson történik a gumi vulkanizációja. Így végül az új köpeny szilárdan és homogénen kapcsolódik a gumi teherhordó vázára, a karkaszra.

 Teher gumiabroncs hidegen futózása, futócsík

Ha az újrafutózás nem lehetséges, akkor a teherautó gumit újrahasznosítják granulátumként. Ennek keretében aprítógéppel leőrölik a gumiabroncsot, majd eltávolítják belőle a fém erősítőszerkezet anyagát, hiszen az acélsodrony újra olvasztva ismét felhasználható. A ledarált gumi méretét tovább csökkentik, amíg gumiőrleményt nem kapnak belőle. Ezek a gumi őrlemények a későbbiekben felhasználhatók a műfüves focipályák talajaként, a játszótereken, mint ütéscsillapító gumitégla vagy a futópályáknál és kerékpárutaknál, istállópadlókban.

A teljes gumiabroncs újrahasznosítási folyamatot az alábbi videón tekintheti meg:

 

A gumiőrlemények egyik legújabb és legígéretesebb hasznosítási lehetőségének tűnik az aszfaltként történő felhasználás. A klasszikus aszfalt nagyjából 90%-ban zúzott kőzetből, homokból és mészkőből áll, ezen kívül kötőanyagként 10% bitumen szükséges még. A gumiaszfaltoknál ez utóbbit, vagy ennek egy részét cserélik le gumiőrleményre, A gumibitumenes utak tartósabbak a klasszikus aszfaltoknál, nem repedeznek annyira, jobbak a tapadási viszonyok és nyomvályúk is nehezebben alakulnak ki.

Az aszfaltterítési eljárásokat sem kell átalakítani, csak enyhén nagyobb hőmérsékletű anyag kell, hogy a kötések jól kialakuljanak. Emellett a gumi kedvező tulajdonságát, a kiváló csillapító képességet is jól ki lehet használni, ugyanis a gumiaszfaltok jobban elnyelik a zajokat, ezáltal nagyjából 3 dB-lel halkabb közlekedést tesz lehetővé. A MOL és a Pannon Egyetem közös fejlesztése ma már egyre több úton megtalálható idehaza. Döntően még csak kopófelületeknél alkalmazzák. Hátránya talán, hogy az anyagok kikeverése a gyárban történik döntően, onnan szállítják és maximum 2 napon belül le kell teríteni az aszfalt anyagát a szükséges helyen, ezért kicsit drágább is.

 

A klasszikus termikus hasznosítás viszont egy igen jelentős tényező itthon, ugyanis a gumiabroncs hulladék közel felét hasznosítják így. Az abroncsokat tipikusan cementgyárakban égetik el, a keletkező hőt hasznosítják a gyártásnál, a képződő füstgázokat pedig megfelelően szűrik.

Gumiabroncsok égetésse cementgyárban

 

Természetesen a sorból nem maradhat ki az egyéb hasznosítási lehetőség sem. Nagy mennyiségű gumiabroncsot használnak védőelemként autós versenypályákon és go-kart pályákon.

Manapság a környezettudatos gondolkodás arra sarkall minket, hogy mi magunk is a lehető legtöbbet megtegyük az újrahasznosítás irányába. De konkrétan mit tehetünk, hogyha elhasználódik az abroncsunk?

Ma még nem kötelezi senki a gyártókat arra, hogy ingyenesen visszavegyék a gumikat, azonban számos gumis műhely átveszi a régi gumikat, ha náluk vásárolják meg az újakat.

 

A legtöbb városban hulladékudvarok is működnek, ahol évente általában 4 db személy gumiabroncsot ingyenesen átvesznek magánszemélyektől.

Használhatjuk otthon is boroshordó mosásra, virágágyásnak, kerti hintának a gumikat. Amit semmiképpen ne tegyünk: a gumiabroncsot semmiképpen ne égessük el otthon (se szabadtéren, se kályhában), illetve ne tegyük illegálisan lerakott szeméthalmokra. Legyünk felelősek a környezetért és adjuk le azokon az átvételi pontokon, ahol erre lehetőségünk adódik!

 

Forrás:

MOL Magyarország

Green Tyre Zrt.

https://muanyagtudatos.blog.hu/

www.totalcar.hu

Webáruház készítés