Kategóriák

Eugép rakodógépek

Eurotrade Capital Hitel

TOP termékek
Naptár
2022. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
Látogató számláló
0
5
1
2
4
4
3
Hírlevél
Házhoz szállítás

Szállítási díjak

Fizetési megoldás

Hírek

2021.05.12
Mit mutat az új Eu-s gumiabroncs címke

Új Európai Uniós gumiabroncs jelölés, közismertebb nevén gumi címke kerül bevezetésre 2021. május 1-től, melynek célja a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése.

Az üzemanyag-hatékonyság lényeges eleme a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó uniós éghajlat- és energiapolitikai keretnek, és döntő szerepet játszik az energia iránti kereslet mérséklésében.

A közlekedési ágazat az Unió energiafogyasztásának egyharmadát teszi ki. 2015-ben az Unió teljes üvegházhatású gáz-kibocsátásának 22 %-áért a közúti szállítás volt felelős. A gumiabroncsok – főként gördülő- ellenállásuk miatt – a járművek üzemanyag-fogyasztásának 20–30 %-áért felelősek. Ezért a gumiabroncsok gördülő-ellenállásának csökkentése jelentős mértékben hozzájárulna a közúti közlekedés üzemanyag- hatékonyságához, és ezáltal az üvegházhatású-gázkibocsátás csökkentéséhez.

A gumiabroncs-címkézés fejlesztésének köszönhetően a fogyasztók relevánsabb és összehasonlíthatóbb információkkal rendelkezhetnek az üzemanyag-hatékonyságról, a biztonságról és a gumiabroncsok keltette zajról, valamint költséghatékony és környezetbarát döntéseket hozhatnak gumiabroncsok vásárlásakor.

Mi változott a régi címkéhez képest:

Forradalmi újítások nincsenek, és csak nagyon felszínes tájékoztatást kap a vásárló a gumi tudásáról, nevezetesen az üzemanyag-hatékonyságról, a nedves úton mutatott fékútról és a külső gördülési zajról. Más a kinézete a címkének, illetve megszűntek F, G osztályok.

Újdonság, hogy a furgonok, teherautók és buszok gumijait is minősíteni kell.

Amit nem ad meg az új címke:

 • száraz úton mutatott fékút
 • vízen futási tulajdonságok
 • irányíthatóság
 • gördülési komfort
 • mintamélység

Vagyis nagyon sok, a döntést befolyásoló tényező kimaradt továbbra is!

A gumiabroncscímke tartalma
 A feltüntetendő információk

(Sailun Sdr1 (S702) 315/70R22.5 154/150L)

 1. QR-kód
 2. a beszállító kereskedelmi neve vagy védjegye
 3. gumiabroncstípus-azonosító (cikkszámnak felel meg)
 4. leegyszerűsítve a gumiabroncs mérete
 5. gumiabroncsosztály, azaz: C1, C2 vagy C3
 6. üzemanyag-hatékonysági piktogram, skála és teljesítményosztály
 7. a nedves-tapadás piktogramja, skála és teljesítményosztály
 8. A külső gördülési zaj piktogramja, értéke (dB-ben kifejezve és a legközelebbi egész számra kerekítve) és a gördülési osztály
 9. 9/a. Hótapadási jelzés, azon gumiabroncsok esetében, amelyek elérik a hótapadási jelzőszámnak meghatározott minimumértékeit
  9/b Jégtapadási jelzés, azon gumiabroncsok esetében, amelyek elérik a jégtapadási jelzőszámnak minimumértékeit

A teher- és buszabroncsok vásárlóinál az energiahatékonyság kérdése fokozottabban jelentkezik, mert náluk valóban számít, hogy egy évi százezer km-eket futó kamion megspórol-e 1 decit százon egy jobb gumival. Egy teherflottánál ez már egy jelentős összeg lehet.

Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) elérhetővé tett egy kalkuláló táblázatot, ami segít meghatározni az így elérhető megtakarítást, nemcsak személyautók (C1 kategória), de kisteherautók (C2), nehéz tehergépkocsik és buszok (C3) esetében is. Erről a linkről lehet letölteni.

A kalkulátor szerint egy E-ről C-re javítás egy 30 litert/100km fogyasztó kamionnál 1,2 litert hozhat, azaz a gumi élettartama alatt már tonna környéki CO2-megtakarítás jöhet össze, ideális esetben. Már ha igaz, amit a gyárak ráírnak a címkére. Ugyanis ez az ő felelősségük továbbra is, a hatóságok ezt maximum ellenőrizhetik.

Ugyanakkor nem mindegy, hogy mennyibe kerül az a gumi, milyen ár-érték arányt képvisel. Ezt kell jól mérlegelni. 

Az új címkék kötelező jelleggel először a 2021. május 1-ét követően gyártott és forgalomba hozott abroncsokon tűnnek majd fel, a régebben gyártott és forgalomba hozott abroncsokon kifutó rendszerben fognak eltűnni. 
A változtatás célja „hivatalosan” közérdek: ha minden egyes vásárló az energiahatékonyság szempontjából legmagasabb osztályú gumiabroncsokat választaná, az EU éves energiafogyasztása akár évi 45 TWh-val is alacsonyabb lehetne, ami egyúttal évente nagyjából 15 millió tonnával kevesebb CO2-kibocsátást is jelenthetne, aztán, hogy mi ebből az igazság?

Webáruház készítés